Nieuws

06 Apr 2023

Explosie van ADHD diagnoses! Waarom?

Is er een link tussen COVID, de lockdowns en de toename van ADHD diagnoses?

Uit een enquête in Amerika bleek een toename van 26,5% in diagnoses van aandachtstekort hyperactiviteit stoornis (ADHD) bij kinderen en volwassenen tijdens de pandemische lockdown; bovendien nam 22% van de volwassenen en 17% van de kinderen voor het eerst medicatie voor ADHD.

Wat blijkt uit onderzoek de verandering in de lockdown die het meeste impact had op de verschijnselen en symptomen van ADHD?

Veranderingen in het voedingspatroon en een toename van de snackfrequentie, met een voorkeur voor zoet en ultra bewerkt voedsel en een toename van alcoholgebruik. Een studie heeft aangetoond dat saffraan de ADHD symptomen kan verminderen. Bruine ruis is ook genoemd om focus te verbeteren en hiermee productiviteit te boosten.

Maar fundamenteel zijn het lichaamsbeweging, waardoor de cognitie en executieve controle verbeteren alsmede het vermijden van suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze belemmeren een gezond darm microbioom. Het vermijden van alle toevoegingen aan voedsel en genetisch gemanipuleerd voedsel vermijden is ook erg belangrijk voor mensen met ADHD.

Alderall wordt meer en meer ingezet als medicatie om ADHD symptomen te verminderen. Dit medicijn stimuleert het centrale zenuwstelsel. Maar het veroorzaakt ook ernstige bijwerkingen, namelijk tekenen van psychose, epileptische aanvallen, spiertrekkingen en cardiovasculaire problemen zoals pijn op de borst, verlies van circulatie in vingers en tenen of onverklaarbare wonden. Wetenschappers geloven dat het helpt de impulsiviteit te verminderen en de focus te verbeteren die vaak voorkomt bij ADHD door de niveaus van norepinefrine en dopamine in de hersenen te verhogen.

Scherpe stijging van ADHD-diagnose tijdens lockdown. Uit een onderzoek onder ADDitude-lezers bleek dat er tijdens de pandemie een toename was van 26,5% in de diagnose ADHD bij kinderen en volwassenen in Amerika. Daarnaast waren er 22% van de volwassenen en 17% van de kinderen die voor het eerst begonnen met het gebruik van ADHD-medicatie. Ook in Nederland is een stijging opgemerkt, zowel in diagnose als medicijngebruik.

Gedeeltelijk kan dit het gevolg zijn van het verwijderen van externe motivatoren zoals school, werk en routines. Bij kinderen waren de cijfers vergelijkbaar. Een andere factor die moet worden meegenomen in de forse recente stijging van ADHD diagnoses, is dat er meer nadruk op wordt gelegd en overdiagnose door o.a. ADHDcentraal wordt onderzocht.

Uit onderzoek onder 1.538 zorgverleners bleek dat ongeveer 26% een nieuwe diagnose van ADHD bij hun kind meldde, 15% van de kinderen met een bestaande aandoening en ongeveer 14% had ofwel symptoomveranderingen of werd momenteel beoordeeld op ADHD. Volgens ADDitude waren enkele van de meest voorkomende bijdragende factoren:

  •  Thuiswerk situaties zonder externe motivatoren
  • Stress en angst over de lockdown maatregelen
  • Langere tijd met familieleden
  • Meer tijd op sociale mediaplatforms

Self Magazine typeerde de toename van de diagnose als “het helpen van sommige vrouwen om te beseffen dat ze ADHD hebben.” Ellen Littman, Ph.D., is klinisch psycholoog, onderzoeker en co-auteur van Meiden Met ADHD Begrijpen. Ze merkte op dat de druk op vrouwen om werk, gezin en sociaal leven te combineren, stress kan verhogen voor degenen die worstelen met aandacht, geheugen, organisatie en besluitvorming. “Bezorgd om als bedrieger te worden beoordeeld, worden ze verteerd door schaamte. Ze zijn gedemoraliseerd door hun onvermogen om zich te conformeren, ze vergelijken zichzelf hard met hun leeftijdsgenoten en ze isoleren zichzelf vaak, ‘zei ze.

Sinds de lockdowns van Corona is dus een stijging gemeld van ADHD diagnoses. Verschillende factoren hebben hierop invloed gehad. Maar mijn hoofdzakelijke vraag luidt: Hebben veranderingen in het voedingspatroon van de Lockdowns bijgedragen aan stijgende diagnoses? In februari 2021 waarschuwden experts dat kinderen met symptomen van ADHD grondig moeten worden geëvalueerd voordat ze medicatie krijgen. Gewoon een pil uitdelen op basis van een lijst met symptomen kan het risico op verslaving verhogen, aangezien deze medicatie daadwerkelijk verslavende componenten bevat.

Tijdens de COVID lockdowns maakten onderzoekers gebruik van het grote aantal individuen dat vergelijkbare fysieke en psychologische stressfactoren onderging om onderzoek te doen naar de invloed van deze factoren op eetgedrag. Verstoringen van de levensstijl verandert het eetgedrag en onderzoekers vonden een toename van de frequentie van tussendoortjes, een voorkeur voor zoet en ultra bewerkt voedsel en een toename van alcoholgebruik onder tieners en volwassenen.

Deze veranderende voedingsgewoonten verklaren de ADHD-symptomen bij volwassenen en kinderen. Het volgen van een voedingsplan met veel eiwitten, hoogwaardige vetten en vitamines houden de symptomen onder controle, terwijl suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen de ADHD-symptomen “aanzetten”.

De nummer 1 voedingsregel om ADHD-symptomen te verminderen, is het stoppen van bloedsuikerpieken. O.a. een studie van Yale University uit 1995 bevestigt dit.

Er moet dus duidelijk ook meer aandacht worden besteed aan ouders! Ouders hebben vanaf jongs af aan de regie over wat hun kinderen eten. Gezonde gewoontes creëren kinderen niet zelf. Kinderen en baby’s hebben een natuurlijke aanleg voor zoet. Kleurrijke voeding als groenten met een wat bittere smaak vinden kinderen vaak niet lekker en dit moeten ze echt leren te eten. Dit komt omdat er hersenstofjes zijn die baby’s en kinderen vanuit de evolutie behoeden op alles dat slecht kan zijn voor de gezondheid van de hersenen en kleurrijke voeding word door de hersenen geassocieerd met mogelijk giftige voeding. Hierdoor blijven kinderen van nature meer weg van deze voeding. Het is aan de ouders kinderen dit te leren om te eten. Dan wennen kinderen aan de smaak en door de positieve effecten die de gezonde voedingsmiddelen hebben op alle functies van het lichaam, gaat het lichaam op termijn ook echt vragen naar deze voeding en eten kinderen zonder poespas gewoon groente! Deze gezonde gewoontes meegeven ligt bij de ouders. Het is dus belangrijk de ouders op hoogte te stellen wat ongezonde voeding doet, waarom kinderen groenten vaak niet willen eten en wat de gevolgen zijn als kinderen standaard de verkeerde voeding eten.

Het is niet verrassend dat voeding een belangrijke rol speelt bij het beheersen van ADHD-symptomen. Zoals uit de gegevens blijkt, werden voedingskeuzes echter dus negatief beïnvloed door COVID-lockdowns en hebben ze mogelijk ook bijgedragen aan het stijgende aantal volwassenen en kinderen met de diagnose ADHD.

Resultaten met goedgekeurde medicijnen voor ADHD zoals ritalin zijn vaak niet bevredigend door de bijwerkingen. Het is van cruciaal belang dat volwassenen en kinderen alternatieve opties onderzoeken om symptomen te beheersen. Saffraan is een van die alternatieve opties. Een studie toont aan dat saffraan dezelfde werking heeft als methylfenidaat (Concerta, ritalin)

Traditioneel wordt saffraan ook gewaardeerd als antidepressivum, anticonvulsivum en krampstillend middel.

Oefening, dieet en speciaal geluid helpen de symptomen te verminderen

Als jij of je kind worstelt met ADHD of ADHD-achtige symptomen, raad ik je aan dit te behandelen met behulp van natuurlijke methoden. Het is essentieel om dieet en lichaamsbeweging aan te pakken.

Uitvoerende controle is het vermogen om de focus, het werkgeheugen en de cognitieve flexibiliteit (of schakelen tussen taken) te behouden, wat vaak is aangetast bij mensen met symptomen van ADHD. Lichaamsbeweging komt de cognitieve en gedragsfuncties bij kinderen en volwassenen met ADHD ten goede. Er is meer onderzoek nodig om het effect van saffraan op ADHD te bevestigen, maar tot nu toe zien de resultaten er veelbelovend uit.

Een andere mogelijke interventie is ruis. In een studie uit 2022 werd gekeken naar de impact die witte ruis had op de slaapkwaliteit bij patiënten die ernstig ziek zijn en ontdekte dat dit de slaapkwaliteit verbeterde bij IC-patiënten. NBC News berichtte over een groeiende trend op sociale media van gebruikers die zeggen dat bruine ruis hen helpt bij hun ADHD-symptomen.

Bruine ruis is een classificatie van ruis frequenties die minder hoge frequenties heeft dan witte of roze ruis. Een voorbeeld kan het gebrul van de oceaan, een vliegtuigmotor of onweer zijn. Op dit moment zijn er onvoldoende gegevens ter ondersteuning van rapporten van gebruikers die zeggen dat het gebruik van bruine ruis kan helpen hun concentratie te concentreren en hun symptomen van ADHD te verminderen.

Experts suggereren dat als je bruine ruis wilt proberen, je veilige luistergewoonten moet gebruiken, zoals het volume laag houden en korte tijd luisteren. Wat voedingsstrategieën betreft, raad ik aan om de volgende factoren sowieso aan te pakken:

  • Te veel suiker — Suikerrijke voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten leiden tot bloedglucosepieken en overmatige afgifte van insuline. Dit kan een dalende bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat er op zijn beurt voor zorgt dat jouw hersenen glutamaat afscheiden in niveaus die agitatie, depressie, woede, angst en paniekaanvallen kunnen veroorzaken. Suiker bevordert ook chronische ontstekingen, waarvan vele onderzoeken hebben aangetoond dat het de geestelijke gezondheid verslechtert.
  • Gluten gevoeligheid — Er is overtuigend bewijs wat suggereert dat gluten gevoeligheid aan de basis ligt van verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen, waaronder ADHD. Eén studie ging zelfs zo ver dat coeliakie zou moeten worden toegevoegd aan de ADHD-symptoomchecklist.

• Een ongezonde darm — Zoals uitgelegd door Dr. Natasha Campbell-McBride, een arts met een postgraduaat in neurologie, kan toxiciteit in uw darmen door uw hele lichaam en in uw hersenen, symptomen van autisme, ADHD, dyslexie, dyspraxie, depressie, schizofrenie en andere psychische stoornissen veroorzaken. Het verminderen van darmontsteking is absoluut noodzakelijk bij het aanpakken van psychische problemen, dus het optimaliseren van uw darmflora is een cruciale stap. Dit omvat niet alleen het vermijden van bewerkt, geraffineerd voedsel en geraffineerde koolhydraten en suikers, maar ook het toevoegen van traditioneel gefermenteerd voedsel, zoals gefermenteerde groenten. Als je jouw kind niet regelmatig gefermenteerd voedsel kunt laten eten, kan een hoogwaardig probiotisch supplement zeer nuttig zijn bij het corrigeren van abnormale darmflora die kunnen bijdragen aan hersenstoornissen. Probiotica innemen is overigens nutteloos als je door oorzaak van de disbalans in darmflora niet aanpakt; grootste boosdoeners zijn gluten, lactose, koemelk, suiker, soja en tarwe.

• Dierlijk omega-3-vettekort — Mensen met een laag omega-3-vetgehalte hebben aanzienlijk meer kans om hyperactief te zijn, te worstelen met leerstoornissen en gedragsproblemen te vertonen. Een klinisch onderzoek uit 2007 onderzocht ook de effecten van krillolie op volwassenen met de diagnose ADHD en rapporteerde een verbetering van 50% in planningsvaardigheden en een verbetering van bijna 49% in sociale vaardigheden. Levensmiddelen additieven en genetisch gemodificeerde ingrediënten — Van verschillende levensmiddelen additieven wordt gedacht dat ze ADHD verergeren, en velen zijn vervolgens in Europa verboden. Potentiële boosdoeners die moeten worden vermeden, zijn onder meer blauwe # 1 en # 2 kleurstof; Groen #3; Oranje B; Rood #3 en #40; Geel #5 en #6; en sodium benzoaat, een conserveermiddel.

Onderzoek toont ook aan dat glyfosaat, een ingrediënt in all-round herbicide, het vermogen van het lichaam beperkt om vreemde chemische stoffen te ontgiften. Als gevolg hiervan worden de schadelijke effecten van die chemicaliën en milieutoxines vergroot, wat kan leiden tot een breed scala aan ziekten, waaronder hersenaandoeningen die het gedrag beïnvloeden.