Wie ben ik

Ik ben Marjolein

Bewust van het leven genieten is voor mij heel belangrijk. Ik hou van van alles omtrent voeding en gezelligheid rond de tafel.
Tegelijkertijd hou ik van een gezond lichaam, en je fit voelen.

Maar mij gezond, fit en gelukkig voelen heb ik niet altijd gehad…

Als klein meisje was ik volslank.
Vanaf het moment dat mijn menstruatie begon werd mijn lichaam anders. De menstruaties waren pijnlijk en ik had last van acne. Ik had vaak honger, kwam makkelijk aan, viel bijna niet af en had met periodes weinig energie. Diëtistes zeiden dat de honger in mijn hoofd zat of dat ik dorst zou hebben en dit zou interpreteren als honger. Op mijn 16e besloot ik alleen groenten, fruit en eieren te eten. Dit was niet biologisch. Ik ervaarde snel vage klachten als opgeblazen gevoel & darmklachten en kreeg de diagnose PDS (prikkelbaar darm syndroom).

Het moment van studeren veranderde mijn eet- en beweegpatroon compleet. Ik at pizza, pasta, brood, ging stappen, organiseerde diners met familie & vrienden en sportte nauwelijks. Bakken/koken was een hobby en ik was met mijn hoofd bijna altijd bij eten! Door vaak snel tussendoor iets te eten en veel suikers te eten, werd ik een suikerjunkie. Het resultaat was constant honger, ernstig overgewicht, uitgeput & moe, gestrest, moeite met afvallen, pijn aan mijn voeten en gewrichten, vaak buikpijn, dagelijks maagzuur, darmkrampen en met momenten zweet aanvallen. Ook had ik vaak negatieve gedachten en vermeed mensen een beetje. Als ik met vriendinnen ging winkelen dacht ik vaak alleen aan de pijn aan mijn voeten en zocht elk bankje of stoel op die ik tussendoor kon vinden.

Door de jaren heen heb ik veel diëten en diëtisten geraadpleegd voor hulp. Dit heeft eerlijk gezegd weinig geholpen. Ik dacht bij mezelf; dit kan zo toch niet langer?! Ik ben 26! Ik hoor me fit, energiek en goed te voelen.

Radeloos zocht ik internet af, ik las zoveel mogelijk over gezondheid en voeding, via internet en boeken. Door mijn achtergrond als historicus ben ik onderzoek gaan doen naar de geschiedenis van voeding, gezondheid en eetgewoonten en schreef mijn scriptie hierover. Ik kwam erbij uit dat mijn voeding ver weg was geraakt van hoe de eerste mensen aten, en ook de eerste Europeanen.

Hoewel ik al jaren eerder las over Keto, Paleo en Mediterraanse voeding, viel pas na mijn aanraking met de orthomoleculaire en kPNI wereld, het kwartje dat mijn energie niet goed werd aangemaakt in mijn lichaam, mijn mitochondria beschadigd waren en hormonen uit balans waren door mijn voeding en leefstijl.

Het constante honger gevoel en weinig verzadigingsgevoel kwam door ghreline en leptine samen met insuline die uit balans waren.

Ik veranderde mijn voeding en beweging drastisch. Ik at veelal Keto/Paleo/Mediterraans en had een personal trainer ingeschakeld. Door snoeihard te trainen en mijzelf alleen te voeden in plaats van te vullen, ben ik bijna 50 kilo afgevallen. En beter nog, mijn kwaaltjes zijn verdwenen!!!
Als je de juiste knopjes aan zet in je lichaam dan ontstaat de magie en voel je je fit, energiek en gelukkig. Dit wens ik ook voor anderen en is inmiddels mijn missie geworden.

In die tijd was ik WMO adviseur/consulent en mijn werk bestond uit mensen helpen zelfredzaam te worden o.a. door hulpmiddelen. Hoe meer ik bij deze beste mensen binnen kwam, hoe vaker het me opviel hoe ongezond ze leefden en aten. In mijn functie kon ik hiermee echter niks doen en hiervan niks zeggen. Toen besloot ik aan de andere kant te gaan werken. Dus niet aan de kant van pleisters plakken en symptoom bestrijding, maar aan de kant van preventie en behandeling van de oorzaak van klachten te gaan werken.

Ik heb van mijn hobby, en uitgesproken interesse voor voeding en gezondheid, mijn werk gemaakt. Ik besteed hieraan dagelijks met plezier en gezond perfectionisme mijn tijd.

Door het zelf te hebben meegemaakt, begrijp ik je dus in een moment waarin je niet zo blij bent en de spiegel liever vermijd. Waarin je veranderingen wenst maar je niet weet hoe je daar kunt komen.

Ik weet ook hoe het voelt wanneer je enthousiast staat te popelen jouw nieuwe leven een kickstart te geven, het liefst met iemand die er verstand van heeft!

Mijn visie

Mijn visie op voeding & gezondheid

Onze genen matchen niet met hoe we leven. Door mijn achtergrond (onder andere ) als historicus ligt een passie van mij bij de geschiedenis.

Sinds de oertijd zijn ontwikkelingen met betrekking tot onze voeding en leefgewoontes drastisch veranderd, ten nadele van onze gezondheid. Drie revoluties liggen hieraan ten grondslag; de agrarische-, industriële- en fastfood revolutie.

Onze genen kunnen de snelle veranderingen in onze maatschappij niet aan.
Het duurt maar liefst 50.000 jaar voor een gen om zich aan te passen aan een verandering. Bedenk je dan nu eens hoe snel niet alleen onze voeding, maar ook onze leefstijl is veranderd in kort tijdsbestek.

Het menselijk lichaam weet precies hoe het moet omgaan met stress factoren die we al eeuwenlang meemaken; honger, dorst, kou, hitte, acute stress van een roofdier die achter een boom verschuild en waarvoor gesprint moet worden om weg te komen, of acute fysieke stress door een snee of ander lichamelijk trauma. 

Maar van andere stress factoren, die chronisch van aard zijn als; gestrest in de auto zitten om op tijd op werk te zijn, social media stress, werkdruk stress, prestatie gerichte mentaliteit stress, nieuwsberichten stress, stress in voeding (bewerkte, voorverpakte, chemische voeding, omega 6 rijke voeding, suiker, aardappel, pasta, koek, snoep, frisdrank, kunstmatige voeding) en stress in omgeving door chemicaliën, luchtverontreiniging, EDC’s (endocrine disruptive chemicals)…….. daar weet ons lichaam totaal niet mee om te gaan. Door een overdaad aan deze stoffen wordt ons lichaam overbelast en kan geen oplossing vinden.
Dan ontstaan ontstekingen (laaggradig die je niet meteen merkt). Je wordt moe, je krijgt klachten. Bij de een is dit een frozen shoulder, bij de ander schildklier aandoeningen etc.

Onderzoek wijst uit dat de oermens lang en slank was met een gezond gebit. De eerste mensen bewoonden Afrika en hadden een drang om de wereld te verkennen; het nomaden bestaan. Wat kenmerkend is, is dat ze altijd een route bewandelden langs rivieren of wateren, waardoor ze altijd veel wilde vis aten. De agrarische en industriële revolutie brachten veranderingen. Mensen liepen niet langer 10 tot 16 kilometer per dag voor voeding en trokken niet meer als nomaden door de wereld. Ze settelden zich. Hiernaast werden er massaal gewassen verbouwd die minder snel kunnen mislukken. Hongersnood (tekorten in voeding) en ziektes door overbevolking en slechte hygiene leidden tot een afname in de lengte van de mens.  Aardappelen, brood, mais en rijst werden in grote getale gegeten. Door de industriële revolutie werd suiker goedkoper en betaalbaar voor de alsmaar groter wordende middenklasse van de samenleving.

Uit antropologisch onderzoek is gebleken dat deze introductie van suiker een verandering in de botten van mensen heeft veroorzaakt. De mens kreeg een slecht gebit op jong-volwassen leeftijd en de botten werden minder sterk (poreus).

De fastfood revolutie bracht slechte kwaliteit van voedsel, overproductie en overeten van koolhydraten en suiker teweeg. Gepaard met toegevoegde smaakversterkers, chemicaliën, schadelijke stoffen en aanzienlijk minder beweging. Alles staat in teken van: ‘gemak dient de mens’. We zijn liever lui dan moe. Dit gevoel van niet willen bewegen en zoveel mogelijk gemak geeft al aan dat er iets niet helemaal goed is in onze hormoon huishouding.

Wat is de oplossing voor onze welvaartsziekten?

Een nieuw wetenschappelijk onderbouwde visie, wat ook mijn overtuiging is, zegt:

Gezonde vetten vormen de basis, met gematigde eiwitten en gezonde koolhydraten. Puur en onbewerkt; voeding dus waarvoor we genetische aanleg hebben.

Deze progressieve visie bloeit wereldwijd op en wordt steeds meer gesteund door de wetenschap. Gerenommeerde onderzoekers tonen in toenemende mate aan dat beperkte simpele koolhydraten en meer gezonde vetten van positieve invloed zijn op jouw cellen, hormonen, brein en mitochondriale functie (energiefabrieken in lichaamscellen) en hierdoor jouw risico op chronische aandoeningen of ziekten aanzienlijk verkleind. Indien je al een ziekte of aandoening hebt ontwikkeld, kun je de oorzaak aanpakken, klachten en symptomen drastisch beperken door jouw eigen leefstijl. Want :

20 % van jouw gezondheid zit ‘m in je genen en maar liefst 80 % wordt bepaald door je leefstijl.

Volgens Travis Christofferson (auteur van ‘Tripping over the truth’), Miriam Kalamian (Diëtist, MS, CNS & auteur van ‘Keto for Cancer’) en Dr. Seyfried (MD, PhD, auteur van ‘Cancer as a Metabolic Disease’), komt de fundamentele oorzaak van kanker en andere chronische ziekten door defectieve stofwisselingsprocessen in onze mitochondria.

Dit is het resultaat van ongevoelige leptine & insuline receptoren. Dit komt door een overschot aan koolhydraten, maar ook door een overschot van eiwitten. Hierdoor hebben kanker, diabetes en andere chronische ziekten een metabolische oorzaak, waarbij mitochondria niet goed meer functioneren.

De statistieken m.b.t. diabetes zien er niet rooskleurig uit. In Nederland zijn volgens het Diabetesfonds ruim 1,2 miljoen mensen gediagnosticeerd met diabetes, wat het een van de meest voorkomende chronische ziektes van Nederland maakt.

Aangezien de oorzaak van deze ziekten hoofdzakelijk voortkomt uit een verstoorde stofwisseling (metabolisme), betekent dit dat de genezing en het voorkomen hiervan begint bij het optimaliseren van jouw stofwisseling. Dit doe je door jouw cellen en mitochondria optimaal te voeden.

Hoe voedt je jouw mitochondria en bevorder je jouw stofwisseling?

De cellen in jouw lichaam hebben een celmembraan. Dit membraan bepaalt welke stoffen binnen de cel komen en welke niet. Als jouw celmembraan niet goed functioneert en verhard is geraakt, dan kunnen voedingsstoffen de cel niet binnen en afvalstoffen er niet uit. Eerste prioriteit is dus het openen van jouw celmembraan. De energie fabrieken in jouw cellen (mitochondria) zijn heel gevoelig voor beschadiging door verstorende factoren. Ze gaan slechter functioneren door een overschot aan de hormonen leptine en insuline. Dit wordt aangemaakt wanneer ongezonde koolhydraten en vetten worden gegeten; vooral simpele, geraffineerde koolhydraten en linolzuur. Het probleem is dat bij deze vorm van energieproductie veel vrije radicalen vrijkomen die de gezondheid belemmeren en hormonen uit balans brengen. Door een voedingspatroon te adopteren waarin de cel en mitochondria leven van gezonde vetten, functioneren de celmembraan en mitochondria optimaal en blijven jouw hormonen in balans.

Waarom heb je deze therapie nodig?

Optimale mitochondriale functie is cruciaal voor jouw algehele gezondheid. De meeste lichaamscellen bevatten tussen 80 en 20 000 mitochondria. Energie die wordt geproduceerd in de mitochondria is vele malen efficiënter dan als energie buiten de mitochondria geproduceerd moet worden. Bij energie aanmaak buiten de mitochondria om, komt ook veel melkzuur vrij. Dit zorgt voor verzuring en gewrichtsklachten/jicht en chronische pijn aandoeningen.

Mitochondria hebben dus de beste voeding nodig om ons lichaam gezond te houden en de energie moet worden aangemaakt via deze gezonde mitochondria.

Ketonen zijn water-oplosbare energie moleculen die gemaakt worden door de mitochondria in jouw lever. Deze worden aangemaakt wanneer de voeding vet bevat of wanneer vetten worden afgebroken uit het lichaam. Deze ketonen worden gebruikt als energie. Tijdens dit proces worden er aanzienlijk minder vrije radicalen gecreëerd. Door vetten als energiebron te gebruiken in plaats van koolhydraten, is er dus minder kans op ontstekingen in het lichaam die jouw hormonen uit balans brengen en zorgen voor hongergevoel, gezondheidskwalen en op langere termijn; chronische ziekten als diabetes en kanker.

Maar de ene mens is de andere niet. Lichamen kunnen verschillend reageren op voedingsstoffen.

Hoe jij reageert op voedingsstoffen heeft ook te maken met etniciteit & erfelijkheid, medicatie, psychische en lichamelijke factoren, stress en slaap.

Sommige mensen kunnen simpele, geraffineerde koolhydraten dus beter verdragen dan anderen. Ik merk zelf dat mijn lichaam hier weinig baat bij heeft. Snelle, geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten brengen mij in een cirkel waarin ik afhankelijk word van deze voedingsstoffen. Onder andere de hormonen insuline, ghreline, leptine, groeihormoon en serotonine raken uit balans door lectine en gluten waardoor ik steeds meer hongergevoel ervaar. Het verlangen naar geraffineerde koolhydraten & suiker neemt dan toe. Het gevolg is een toename in gewicht. Hiernaast heb ik minder energie, last van darm- en maagklachten en ervaar meer stress in mijn lichaam.

Datzelfde probleem met deze symptomen ervaren veel mensen vaak onbewust.

De afgelopen jaren heb ik zelf ervaren hoe ik mij lichamelijk en mentaal veel gezonder, fitter en positiever voel door geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten te beperken.

In het leven is echter niets zwart/wit. Dit geldt ook zo voor voeding.

Ik wil bewust genieten van het leven en sluit daardoor niks uit. Naar mijn mening vormt 80% van wat je eet de basis. Dit betekent natuurlijke, biologische en pure voeding waar je lichaam iets aan heeft.

Daarnaast mag 20 comfort food zijn. Deze 100% maakt van jou een gelukkig en gezond persoon. Zo eet ik een paar keer per week toch een bonbon of een stukje zelfgemaakte gezonde snickers bij mijn thee. En in het weekend laat ik wat meer ruimte voor comfort food dan doordeweeks. Hierdoor eet ik wat ik wil bij feestjes en etentjes zonder aan te komen en uit balans te raken. Kortom, ik geniet! Heerlijk!

Opleidingen

Orthomoleculair masterclass Long COVID

Orthomoleculaire masterclass Ketogeen Dieet

Orthomoleculair webinar Huid, Haar en Nagel problemen

Orthomoleculair Schildklier & Hashimoto specialist

Orthomoleculair Gewicht & Afvallen specialist

Orthomoleculair Burn-out specialist

Orthomoleculair Immuniteit specialist

Orthomoleculair (Vrouwen) Hormoonspecialist

Orthomoleculair Therapeut

Orthomoleculair Adviseur basis & gevorderd

WMO adviseur & consulent

BA Geschiedenis Universiteit van Londen

Werkwijze

Het beste van jezelf, uit jezelf weten te halen

Ik help je jouw gezondheid te optimaliseren en het beste uit jezelf te halen. Als je de juiste voeding en leefstijl aanneemt voor jouw lichaam en je lichaam voedt in plaats van vult dan ga je je automatisch goed voelen!