Maagzuur test
Gezondheid
Nieuws

13 Sep 2023

Maagzuur test!

Heb je te veel maagzuur, of juist misschien te weinig?! Kom dit snel te weten met deze simpele test!

Als je bij de huisarts of in het ziekenhuis vertelt dat je last hebt van je maag, van zure oprispingen of het gevoel hebt of er een stukje eten vastzit in je keel, dan krijg je al snel maagzuurremmers voorgeschreven als omeprazol of pantoprazol.

Vaak is het probleem echter niet een overschot aan maagzuur, maar juist een tekort!

Als je dan remmers neemt, dan maak je de problemen alleen maar erger.

Test simpelweg zelf of je te weinig maagzuur hebt.

Met natriumbicarbonaat

Test eens heel simpel of je mogelijk een tekort aan maagzuur hebt door baksoda te gebruiken. Op een nuchtere maag dien je een afgestreken theelepel baksoda opgelost in water te nemen. Heb je genoeg maagzuur van jezelf? Dan ga je boeren. Drink dan flink veel water om het boeren te verminderen. Heeft het baksoda geen effect op je en voel je niks? Dan heb je mogelijk een maagzuurtekort.

Met citroensap of appelazijn

Ook kun je een testje doen met citroensap of appelazijn: een eetlepel citroensap/appelazijn met wat water mengen en innemen wanneer je last hebt van maagzuur. Zijn de klachten verminderd? Dan heb je een maagzuur tekort. Wordt het erger dan heb je te veel maagzuur! Let op: doe dit niet als je al vaker last hebt gehad van heftige maagzuur aanvallen. Doe het ook niet als je niet weet of je op de ‘blusmiddelen’ Natriumbicarbonaat of kuzu reageert. Beide kun je oplossen in water, roeren en opdrinken bij teveel maagzuur.


Vindt je de uitslag niet duidelijk? Dan kun je ook een Betaine HCL testkit van Vitakruid proberen.

 

Raadpleeg je huisarts bij problemen!

Bij een overschot aan maagzuur is het wel belangrijk stappen te nemen om je maagzuur te verminderen. Dit kan namelijk leiden tot schade aan je maagwand of slokdarm.