Gezondheid

03 Jun 2023

Ga hooikoorts-vrij de zomer in!

Het is bijna zomer en alles staat mooi in bloei! De zon schijnt steeds meer, het is warmer en we zijn meer buiten; heerlijk! Maar hoor jij bij degenen die in deze tijd rondloopt met een lopende neus, niesend, tranend met jeukende ogen, geïrriteerde keel en ben je kortademig en sneller moe? Lees dan verder…..

 

Over hooikoorts

Hooikoorts, een vorm van allergische rhinitis, is een allergische reactie op stuifmeelkorrels of andere allergenen in de lucht wat een ontsteking geeft in het neusslijmvlies. Het komt het meest voor tijdens de lente of de zomer, wanneer planten hun pollen verspreiden.

De oorzaak van hooikoorts is een overgevoeligheid en overreactie van het immuunsysteem voor allergenen zoals pollen, sporen van planten, bloemen en bomen, van huisstofmijt, schimmelsporen of huidschilfers van dieren. Wanneer deze allergenen het lichaam binnenkomen via inademing of contact, produceert het immuunsysteem antistoffen genaamd immunoglobuline E (IgE) omdat het lichaam ze ziet als vreemd. Hierbij komt te veel histamine vrij.

Hiernaast hebben de meeste mensen ook last van een verslechterde darmgezondheid, cq eenzijdige darmflora en bacteriën. Mensen die darmaandoeningen hebben als PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), ziekte van Crohn, coeliakie, hebben een verhoogde kans op hooikoorts. Ook het langdurig gebruik van NSAIDs (ibuprofen etc) kan hooikoortsklachten teweeg brengen.

 

Wat is nu het advies bij hooikoorts klachten? Van belang is de algehele gezondheid te herstellen en klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Dit kun je doen door:

  • Histamine rijke voeding tijdelijk vermijden Je verergert de klachten door voeding te eten die histamine bevat. Je hebt hier al een overdaad aan waardoor je klachten ervaart. Neem je histamine rijke voeding dan gooi je in feite olie op het vuur. Vermijd in deze tijd chocolade, varkensvlees, lamsvlees, zuivel, tomaten, kiwi, drop, spinazie, champignons, avocado, gefermenteerde groenten (deze juist wel eten buiten hooikoorts seizoen voor goede darmfunctie), soja en worsten.

  • Maar ook histamine vrijmakers zoals alcohol en suiker kun je beter verminderen. Brandnetel remt histamine dus gebruik deze vooral in soep, smoothies of thee.

  • Veel antioxidanten eten en tijdelijk suppleren aan vitamine C en D
  • Quercetine rijke voeding eten. Quercetine is een natuurlijke ontstekingsremmer en antioxidant. Dit verlaagt de productie van histamine. Dus eet vooral boerenkool (alle kolen bevatten dit stofje in bepaalde mate), carobvezel, dille, koriander, waterkers, knoflook, kappertjes, thee, bessen, zoete aardappel en kurkuma.
  • Voeding rijk aan flavonoïden eten. Dit heeft een anti histamine werking en kan dus echt helpen je klachten te verminderen. Dit zit vooral in boerenkool, broccoli, kruiden als ginkgo, paprika, rode vruchten en groene thee. Ook vlierbloesem is rijk aan flavonoïden en bevat verder oa ook vitamine C dus een hele mooie om sap en thee van te maken!
  • Ontstekingsremmende voeding eten. Hooikoorts is namelijk, zoals eerder gezegd, een ontsteking. Dus hoe meer ontstekingsremmers je eet, hoe minder je last zult hebben van hooikoorts. Hoge ontstekingsremmers zijn omega 3, vette vis en zaden als chiazaad en lijnzaad(olie).
  • Zorg extra goed voor je darmgezondheid. Een dysbiose in de darmen zorgt o.a. voor activatie van het immuunsysteem en kan zelfs leiden tot auto immuunziektes en mentale disbalans (depressie, stemmingswisselingen, angsten). Aangezien hooikoorts al en teken is van een overactief immuunsysteem, wil je alles doen om activatie op andere fronten te verminderen. Het eten van pre en probiotica om gezonde darmflora in stand te houden is onontbeerlijk. Variatie in voeding is hierbij belangrijk, alsmede voldoende vezels uit groenten en acacia/carobvezels.
  • Verminder stress! Dit is sowieso een hele belangrijke. Stress activeert het immuunsysteem en chronische stress zorgt dus voor een chronisch overactief immuunsysteem. Dit verergert allergische klachten dus ontspan! Hoe beter jij je voelt, des te lichter zullen je klachten zijn.

Je kunt kiezen voor supplementen tijdens periodes van hooikoorts. Bij een overactief immuunsysteem en hooikoorts als gevolg, heeft je lichaam en verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Je kunt dan bijvoorbeeld een hoge dosis vitamine C nemen; ongeveer 1200-2000 mg. Hiernaast is ribes nigrum een krachtige anti oxidant die hooikoorts vermindert en o.a. klachten rondom menstruatie verlichten.

Daarnaast kunnen bepaalde voedingsaanpassingen ook helpen bij het verminderen van symptomen. Sommige mensen met hooikoorts ervaren verlichting door het vermijden van voedingsmiddelen die histamine bevatten of histamine vrijmakers zijn, zoals alcohol, gerijpte kazen, gefermenteerde voedingsmiddelen en citrusvruchten. Sowieso adviseer ik mensen vaak geen brood of gluten te eten. Brood zonder gluten is erg bewerkt en de meeste voedingsstoffen zijn er dus al uit. Bij hooikoorts is gluten zeker belangrijk weg te laten in je eetpatroon omdat gluten het immuunsysteem activeert en darmgezondheid verslechterd.

Ieder mens is uniek en kan net wat anders reageren op voeding. Daarom adviseer ik iedereen maatwerk om zich optimaal te voelen. Mocht je ondersteuning willen en stralend de zomer in gaan, neem gerust contact met me op!